Loopbaancoaching als antwoord op de ratrace

Gepubliceerd op 6 februari 2023 om 13:59

Recent las ik een opiniestuk over loopbaancoaching: het zou te praktisch en te positief zijn, als een blije hype waarin alles mogelijk is. De focus op talenten, dromen en de maakbaarheid van het eigen leven werden in vraag gesteld. Bovendien zou loopbaancoaching oppervlakkig zijn en de ratrace versterken.

Fronsen jouw wenkbrauwen ook als je dit leest?

Want loopbaancoaching is net een antwoord op de ratrace waarin we allemaal worden meegezogen, in het leven van druk-drukker-drukst. Het is de pauzeknop durven induwen en even de tijd te nemen om na te denken, weer bewust te worden van wie je bent en wat je wilt met je leven. Het vraagt net veel moed om in deze haastige wereld vol verwachtingen even stil te staan en niet zomaar mee te lopen in de race…

Is loopbaancoaching dan een blije hype waar alles mogelijk is als je maar wilt?

Loopbaanbegeleiding is geen simpele goed-nieuws-show, maar we kijken wél vooruit, naar mogelijkheden. Mensen komen bij een loopbaancoach omdat ze ongelukkig zijn in hun job of veel negatieve stress ervaren, met impact op hun eigen leven en vaak ook dat van anderen. Er is de wil om er iets aan te doen, om terug te kiezen voor een positief betekenisvol verhaal. En dat vraagt zeker een inspanning, het is bewust kiezen en actie ondernemen, soms ook durven springen en buiten je comfortzone gaan.

 

Dus nee, bij de loopbaancoach ligt er geen cadeautje te wachten met daarin een nieuwe job die je zomaar kan uitpakken. Maar je krijgt er wel een breder perspectief aangereikt, meer zelfinzicht om bewust eigen keuzes te maken en zin en energie om nieuwe stappen te ondernemen.

Niet alles is maakbaar, maar we kunnen wél ons leven en onze loopbaan sturen in de richting die we willen. Dat kan alleen als we de automatische piloot even uitzetten, hier tijd voor maken en zelf actie ondernemen. En dat voelt vaak heel spannend, soms te spannend, durf ik dat wel? Om die drempel te overwinnen kan loopbaancoaching een belangrijke rol spelen en je op weg helpen en ondersteunen. Dus, klaar om (samen) stappen te zetten?!